A Küttelek és a Fekete Szerecseny Patika

A Küttel-család tagjai alapításától egészen az államosításig patikusként éltek, dolgoztak Kőszegen, a családi Fekete Szerecseny patikában.
A Küttel-család tagjai alapításától egészen az államosításig patikusként éltek, dolgoztak Kőszegen, a családi Fekete Szerecseny patikában.

A kőszegi Fekete Szerecseny Patika a mai Magyarország egyik legrégebbi alapítású és egyetlen fennmaradt 17. századi polgári patikája. A 18. század végén a Magyar Királyság területén működő két tucat patikából kettő bizonyíthatóan Vasvármegye egyetlen szabad királyi városában, Kőszegen volt. A patika meglétéről már 1645-től vannak levéltári adataink. Ekkor a mai Arany Strucc szálló déli szárnyában működött és tulajdonosa Herpius János Kristóf volt. Herpius Mátyás – a második tulajdonos – 1665-ben vette meg a mai Rákóczi utca 3. számú épületet és annak kibővítése után átköltöztette a Fekete Szerecsenyt. A patika ebben az épületben kisebb megszakításokkal, de egészen 1983-ig, folyamatosan működött. 1716-ban Herpius Mátyás mostohafia, Küttel Sámuel vette át a patika vezetését és ő lett a megalapítója annak a dinasztiának, melynek leszármazottai egészen a patika államosításáig, 1950–ig voltak annak tulajdonosai. Az apáról–fiúra szálló gyógyszerészi mesterség lehetővé tette, hogy a család tulajdonában maradjon a patika, sőt házasság révén bővüljön is. Az évtizedek alatt a Küttel Kőszeg egyik jelentős polgári családjává vált. Foglalkozásuk, házasságaik, vagyonuk révén tagjai jelentős szerepet vállaltak a város mindennapi életében. Mária Teréziától nemességet kaptak, került ki közülük polgármester is, igaz nem Kőszegen, hanem Temesváron és rokonságba kerültek a „legkeményebb fejű” huszárral, Mecséri Dániellel is. Jelenlegi ismereteink szerint az ország legrégibb patikusdinasztiája.

Látványosság adatok

Város: Kőszeg
Megye: Vas
Cím: 9730 Kőszeg, Rákóczi út 3.
Koordináták: 47.3878342 16.5419809
Megtekintés időtartama: 30 perc
Korosztály: minden korosztály
Árak: http://www.koszegimuzeumok.hu/latogatoi-informaciok/nyitvatartas-belepojegy-arak#jegy