Fényes Tanösvény

A Fényes Tanösvény egy tizennyolc állomással rendelkező ökoturisztikai útvonal, amely interaktív módon mutatja be az egykori Fényes fürdő területének természeti kincseit.
A Fényes Tanösvény egy tizennyolc állomással rendelkező ökoturisztikai útvonal, amely interaktív módon mutatja be az egykori Fényes fürdő területének természeti kincseit.

A Fényes Tanösvény tanító és szórakoztató eszközökkel közelíti meg a hely természeti kincseinek bemutatását. A séta kiindulóállomása a látogatóközpont, amelynek kiállításai és foglalkozásai megfelelő alapot teremtenek a tanösvény bejárásához. A lápvilágon keresztülvezető útvonalat a látogatók önállóan, kalandos úton, kötélhídon és csónakkal járhatják be, s egyúttal megcsodálhatják a karsztforrások lenyűgöző élővilágát.

A Fényes-forrásokból enyhén szénsavas, 21-22°C hőmérsékletű víz tört a felszínre. Ez a környezet tette lehetővé az itt látható flórát és faunát. A térség egyedülálló növénytársulásoknak és állatvilágnak ad otthont, megtalálható itt többek közt a fokozottan veszélyeztetett fehér tündérrózsa és a selymes boglárka, ezenkívül jelentős a helyi madárfauna.

A Fényes-források gazdag vizét felhasználva Tata községe 1913-ban fürdőt alakított ki a község és az ide látogató turisták számára. A tatabányai szénbányászat megnövekedett vízkiemelése miatt a tatai források elapadása ezt a területet is érintette az 1960-as években, majd 1973-ban az utolsó forrás is kiszáradt. A bányászat megszűnésével 2001-től lassan újra elkezdtek működni a források, vízbőségük egyre bővült. A Fényes-fürdő területén feltörő források jelenlegi vízhozama 19 500 l/perc, mely mennyiség növekedése folyamatos. A tatai Fényes-források területe jelenleg helyi jelentőségű természetvédelmi terület, Ramsari-terület és része a Nemzeti Ökológiai Hálózatnak.

Látványosság adatok

Város: Tata
Megye: Komárom-Esztergom
Cím: 2890 Tata, Fényes Fasor
Koordináták: 47.667893, 18.3088858
Megtekintés időtartama: 2-3 óra
Korosztály: minden korosztály
Árak: https://tataifenyestanosveny.hu/