Balatoni Múzeum

A legátfogóbb balatoni gyűjtemény élményközpontú és interaktív tárlattal mindenről, ami Balaton: természet, élővilág, történelem, néprajz, fürdőkultúra, hajózás.
A legátfogóbb balatoni gyűjtemény élményközpontú és interaktív tárlattal mindenről, ami Balaton: természet, élővilág, történelem, néprajz, fürdőkultúra, hajózás.

A Balaton legrégebbi múzeumát a Balatoni Múzeum Egyesület létesítette a “Balaton kultuszának emelésére” 1898-ban. A Múzeumnak helyet adó Kultúrpalota telkét Festetics II. Tasziló herceg, a keszthelyi hitbizomány akkori ura adományozta mintegy százezer téglával együtt. A neobarokk épület 1925-28 között épült fel. A II. világháború idején a Múzeum gyűjtemény megsemmisült. Jelenlegi állománya mintegy 380 000 darab. Itt található Magyarország legátfogóbb balatoni gyűjteménye, a természeti, történelmi, néprajzi emlékek rendkívül gazdag tárháza.
A látogatók a „magyar tenger” múzeumában egy élményközpontú, interaktív tárlaton megismerkedhetnek meg a Balaton-vidék törtnetével, kultúrájával. Évmilliókon átívelő időutazás mutatja be például a tó és környékének kialakulását. A Balaton és az ember évezredekre visszanyúló kapcsolatát rég elfeledett kultúrák emlékei, majd a római- és középkori erődítmények idézik fel. A Balaton halfajainak világába egy 3000 literes akváriumon át be is kukkanthatnak. A halászat mesterségének rejtelmeivel egy külön terem eleveníti meg. A balatoni turizmussal foglalkozó részben megtudhatják, hogy mióta fürdünk a Balatonban, elmerülhetnek a „Boldog békeidők” fürdőinek világában vagy akár az 1980-as évek balatoni nyaralásainak nosztalgikus hangulatában is. A hajózástörténeti részen láthatjuk minden idők legnagyobb balatoni vitorlás hajójának, a Pheonix-nek a makettjét is, mely Keszthely egykori földesurai, a Festeticsek fenékpusztai hajóács telepén készült.

Látványosság adatok

  • Város: Keszthely
  • Megye: Zala
  • Cím: 8360 Keszthely, Múzeum utca 2.
  • Koordináták: 46.7588, 17.2422
  • Weblap: https://balatonimuzeum.hu
  • Megtekintés időtartama: 1 -1,5 óra
  • Korosztály: minden korosztály