Festetics-kastély

A Festetics-család egykori otthona legszebben megmaradt főúri palotáinknak egyike. Főúri enteriőr kiállítás mutatja be a család korábbi életmódját.
A Festetics-család egykori otthona legszebben megmaradt főúri palotáinknak egyike. Főúri enteriőr kiállítás mutatja be a család korábbi életmódját.

A grófi majd hercegi Festetics-család két évszázados jelenléte alapvetően meghatározza Keszthely és környéke mai képét, kulturális életének és turisztikai kínálatának alapjait. Egykori impozáns kastélyuk ma hazánk egyik legnagyobb és legszebben megmaradt főúri palotája, és Keszthely város egyik jelképe. A család egykori központi rezidenciája mai formáját az 1880-as évek végére nyerte el. 18 korhűen berendezett termében megtekinthetjük a 18-19. századi főúri életformát, illetve az egyetlen épen maradt főúri könyvgyűjteményt, a Helikon Könyvtárat.

A kastélyt korabeli állapot szerint rekonstruált francia kert és angolpark veszi körül, mely gazdag növény-és állatvilággal rendelkező természetvédelmi terület.

A kastélyparkból megközelíthető, az 1880-ban épült pálmaház egzotikus növényeivel a főúri életmód részét képező orangerie-k és trópusi növényházak hagyományát idézi. Az épületet sziklakert, akvárium és kerti tó övezi. A trópusok legszebb virágcsodái mellett a világ különböző tájain honos madarakat is megcsodálhatunk itt.

A kastélyparkban álló egykori lovarda épülete ma Hintókiállításnak ad otthont, mely betekintést kínál a kocsik, szánok, hintók és az egykori lovas kultúra világába.

A kastély nem csak múzeumként jelentős, hanem komolyzenei koncertjei, rendszeres operett- és dalestjei révén is a kulturális élet egyik központi helyszíne

Látványosság adatok

Város: Keszthely
Megye: Zala
Cím: 8360 Keszthely, Kastély u. 1.
Koordináták: 46.7706, 17.243
Megtekintés időtartama: 2-3 óra
Korosztály: minden korosztály
Árak: http://helikonkastely.hu/hu/informaciok/