Tethys-Veszprém, a kavicsfogú álteknős nyomában (tanösvény)

A veszprémi kavicsfogú álteknős nyomában kialakított tanösvény állomásain megismerkedhetünk Veszprém nevezetes ősállatának, a Laczkó Dezső által itt talált Placochelys placodonta történetével, az egykori kőbányával és a környék egyedülálló geológiai és természeti szépségeivel.
A veszprémi kavicsfogú álteknős nyomában kialakított tanösvény állomásain megismerkedhetünk Veszprém nevezetes ősállatának, a Laczkó Dezső által itt talált Placochelys placodonta történetével, az egykori kőbányával és a környék egyedülálló geológiai és természeti szépségeivel.

2021. április 25-én lesz a veszprémi kőbányászat különleges kincsének, a Placochelys placodonta felfedezésének a 120 évfordulója. Ennek kapcsán célül tűztük ki, hogy a mi kis „bestiánk” Veszprém egyik jelképévé, a helyi identitástudat fontos részévé váljon.

A veszpémi, jeruzsálemhegyi kőfejtőkben találta meg 1899-ben Laczkó Dezső geológus, piarista tanár Veszprém egyik világhírű nevezetességét, a felső triász korú kavicsfogú álteknős (plachocelys placodonta) maradványait. Laczkó Dezső olyan nagy teknősbéka koponyáját találta meg a márgában belekövesedve, amelynek szép, erős fogai vannak, de nem egészen úgy elrendezve, mint a mai állatok fogai. Az állat fejétől farkáig körülbelül 88 cm hosszú lehetett, páncélján sokoldalú piramisokból álló dudorodások voltak. A fogas teknős a tengeri életmódhoz alkalmazkodott, tüskékkel díszített csontpáncélzattal rendelkező hüllő volt, amely mindegy 225 millió évvel ezelőtt élt. Állkapcsában a kemény héjú tengeri szervezetek összetörésére alkalmas, vastag zománcréteggel fedett, lapos fogak ültek. Ez volt talán legjelentősebb paleontológiai felfedezése, amely Veszprém nevét is ismertté tette a tudományos világban.

A tanösvény kiépítése erősíti a lakosság, kiemelten a gyermekek környezettudatos magatartásának fejlesztését, fenntarthatóságra nevelését úgy, hogy a város központjától 5 percre turisztikai attrakciót is jelent. A Sintér–árokban, a Séd mellől kiindulva, az egykori kőbánya területét bejárva 9 állomáson át mutatja be a kavicsfogú álteknős megtalálásának történetét, Laczkó Dezső munkásságát. A világhírű lelet bemutatásával betekintést nyújt városunk dolomit és márga bányászatába, majd a bányák rekultivációját is ismerteti. A Tethys tenger ökológiája a Dózsa György utca alatti kishíd – alagút – falára vetített képen jelenik meg. A tanösvény utolsó állomásán a Harmat utcai kilátónál, a páratlan panorámát kihasználva, virtuálisan visszautaztatjuk a látogatókat 200 millió évvel ezelőttre, amikor trópusi tenger hullámzott Veszprém helyén, valamint ismereteket nyújtunk területünk geológiai változásairól, a külső erők munkájáról Laczkó Dezső, Cholnoky Jenő kutatói munkájának köszönhetően.
A tanösvény részét képezi egy több elemből álló hosszú távú turisztikai, kulturális atrakciókat felvonultató terveinknek. Az egyedülálló lelet kapcsán kívánjuk felhivni a figyelmet a város fejlődése, természeti értékei és a tudomány, kultúra kapcsolatára.

Látványosság adatok

Város: Veszprém
Megye: Veszprém
Cím: 8200 Veszprém, Harmat utca (kilátó)
Koordináták: 47.096236, 17,899644
Megtekintés időtartama: Az ökológiai tanösvény megtekintése 2 órát vesz igénybe
Korosztály: minden korosztály
Árak: ingyenes