Keszthelyi Magyarok Nagyasszonya Plébánia

A Fő terén álló egykori ferences templom hazai gótikus építészetünk kiemelkedő alkotása. Freskói jelenleg hazánk legnagyobb gótikus falfestményei.
A Fő terén álló egykori ferences templom hazai gótikus építészetünk kiemelkedő alkotása. Freskói jelenleg hazánk legnagyobb gótikus falfestményei.

A templom alaprajzi elrendezésében, tömegében a középkori kolduló szerzetesrendi templomok épen maradt egyedülálló emléke.

Építészeti megjelenésében teljesen egységes, annak ellenére, hogy a nyugati homlokzata elé neogótikus torony épült. Hazai emlékanyagunkban csak Erdélyben ismert a keszthelyi templomban eredetileg létező karzatos szentélyrekesztő.

A templom festményei ugyancsak egyedülálló méretűek, magas művészi színvonaluk okán. A kolduló szerzetesrendi templomoknál szokatlan módon hatalmas, 16 méter magas szentély egész felülete festett volt.

A templom Keszthely legrégibb egyházi épülete; szentélye 1386-ban készült el. Freskói jelenleg hazánk legnagyobb gótikus falfestményei. A szentély egyedülálló ábrázolásai a világi fejek, melyek egyben a templom legépebben fennmaradt képei. Feltehetően a szentek közelében a földi szférát képviselték, az embereket, akiknek lelki gondozása a ferencesek egyik fő feladata.

A templom építtetője Laczkfi II. István itt nyugszik; vörös márvány sírköve a szentély falában látható. Az épület melletti Várkertben Laczkfi lovas szobra látható.

A Festetics-kastély előtt álló Szt. Márton plébániatemplom elbontása után Festetics I. György tette meg ezt a templomot a város plébániájává 1801-ben. A Festetics-család több tagját is itt helyeztek örök nyugalomra.

A mecénás gróf ülőszobra az épületegyüttes előtt található.

Látványosság adatok

  • Város: Keszthely
  • Megye: Zala
  • Cím: 8360 Keszthely, Fő tér 5.
  • Koordináták: 46.767169, 17.236862
  • Korosztály: minden korosztály